Ilgas žodis: nepersiprojektuokite

Šiame įraše noriu pasidalinti mintimi, kurią gana dažnai pastebiu iš praktikos. Ji yra susijusi su statybos projektu. Čia sakydamas žodį „projektas“, turiu omenyje projekto (kaip visumos) dalis. Kadangi nedideliems statiniams, kaip gyvenamieji namai, paprastai jį sudaro trys-keturios dalys – to pakanka statybos leidimui gauti ir statybai vykdyti be didesnių kliūčių.

Jei kalbėtume apie didesnius pastatus, kurie įstatymuose vadinami ypatingais, pavyzdžiui: daugiabučiai, verslo centrai, parduotuvės – jų statyba suplanuota šūsnimi projektų, kurie popierinėse versijose telpa tik į gana didelę dėžę. Tokių statinių projektuose paprastai būna detalizuotas kiekvienas kampas ir kiekviena detalė, paliekant mažai improvizacijų.

Tuo tarpu neypatingiems statiniams, tarkime: individualiems gyvenamiesiems namams, dėl jų nedidelės apimties ir mažesnio pavojingumo tokio poreikio nėra. Todėl dalį darbų iš tiesų galima suplanuoti  vietoje. Suprantu, kad ta gali nuskambėti ne itin profesionaliai, tačiau tai ir yra saikas arba balanso radimas tarp to, ko reikia ir to, ką galimai be reikalo užsakovams įperša projektuotojai, už tai išrašydami papildomą sąskaitą.

Jeigu kalbant konkrečiai, standartiniam gyvenamajam namui pakanka architektūrinės, konstrukcinės dalių ir dar vienos – sklypo plano dalies, kurioje bus parodyti lauko inžineriniai tinklai. Visa kita yra papildomos opcijos. Tiek vandentiekį, kanalizaciją, elektrą, silpnas sroves, rekuperaciją ar oro kondicionavimo dalį savo srities specialistai tikrai moka atlikti matydami tik prietaisų/taškų vietas.

Darant daugiau neišvengiamai susiduriama ir su klausimu, kuris iškyla tik ypatingų statinių statybos proceso dalyviams – tai potenciali kolizija tarp skirtingų projekto dalių. Turbūt jums teko girdėti istorijų, kaip pakeitus nežymią dalį viename iš projektų, vėliau statyboje atsiranda didelių kliūčių, nes naujų durų vietoje turėjo eiti magistralinis ortakis, o savo laiku to niekas nesužiūrėjo. Todėl esant daug projekto dalių, projektavimui vadovaujantis asmuo turi koordinuoti jų suderinamumą. Tai yra jo pareigos, bet tai ne visada vyksta sklandžiai. Šiais laikais klausimą išsprendžia BIM („Building Information Modelling“) sistemos – trumpai tariant – visos projekto dalys, sudėtos viename 3D modelyje. Bet inertiškoje sferoje kaip statyba ji dar gana sunkiai skinasi kelią. Tačiau čia turiu omenyje tik didelius pastatus; taikyti tokį metodą neypatingiems statiniams būtų visiškai neracionalu finansiškai.

Todėl, mano nuomone, projektuojant paprastesnius statinius geriau vadovautis jau minėtu saiko principu. Priešingu atveju – turi būti garantuojamas suderinamumas tarp dokumentų, kadangi neatnaujinta specifinei sričiai skirta projekto dalis sukels daug papildomų išlaidų. Pavyzdžiui, atnaujinta architektūros dalis numatė naują santechnikos prietaisų išdėstymą, o vidaus vandentiekio ir nuotekų dalis liko nepakeista. Vėliau santechnikai, žinoma, paėmė specializuotą dalį, išvedžiojo nuotakų vamzdyną pagal jį, grindys subetonuotos, o tada paaiškėja, kad vietomis jas reikės ardyti arba susitaikyti, kad naujoje vietoje kai kurių prietaisų visgi nebus. Bet kuriuo atveju, niekam nesužiūrėjus, šias išlaidas dažniausiai akumuliuoja statytojas, nors jeigu šioje klaidos grandinėje reikėtų rasti jos galą, tai jis būtų ne santechnikai, o projektuotojai.

Kita išvada būtų ta, kad vietoje projekto dalių prikepimo it kokių blynų lėkštėje geriau padaryti kokybiškas privalomąsias dalis taip, kad statant pagal jas nekiltų klausimų. Jas bus paprasčiau koreguoti – tam naudojamos skirtingos laidos (0, A, B ir t. t.). Turiu omenyje ne tik brėžinius, bet ir aiškinamuosius raštus, kurie nebūtų studentišku copy+paste stiliumi į kiekvieną štampuojamą projektą.

Gali atrodyti, kad tai yra kritika visiems projektuotojams, tačiau anaiptol – jų yra visokių, dažniausiai į kokybę orientuoti projektuotoja ir laikosi šios principo. Vis dėlto, pakankamai dažnai pasitaiko atvejų dviem čia aprašytais klausimais: praktiškai nereikalingos papildomos projekto dalys ir iš jų kylantis neatnaujinimas pakeistus kurią nors iš jų.

Ketinate statyti namą? Papasakokite apie savo idėją: info@skywards.lt

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *